Słownik pojęć

Endorfiny

Endorfiny to grupa hormonów, które wywołują dobre samopoczucie i wpływają na odczuwanie zadowolenia. Są odpowiedzialne za stany euforyczne, powodując odczuwanie przyjemności, tłumiąc przy tym odczuwanie m.in. bólu. Endorfiny nazywane są inaczej hormonami szczęścia, a ich działanie ma wpływ na zdrowie psychiczne.

Wydzielanie endorfin, które według badań mają działanie zbliżone do opioidów związane m.in. z wpływaniem na te same receptory, jest silnie skorelowane z określonymi bodźcami. Wydzielanie endorfin wzmaga m.in. śmiech. Produkcja tych hormowów kojarzona jest jednak głównie z aktywnością fizyczną, jak np. aerobikfitnessjoga czy pilates

Endorfiny wydzielane podczas aktywności fizycznej powodują rodzaj uzależnienia, kojarzone są w związku z tym m.in. z intensywnym treningiem sportowym.

Niekiedy odpowiedzialna za wydzielanie endorfin jest akupunktura. Ich stężenie zwiększa się pod wpływem wystawienia ciała na działanie promieni słonecznych.

Także zjedzenie czekolady sprzyja wzrostowi wydzielania endorfin.

Hormony te uwalnia także… orgazm.

Podoba Ci się ten wpis? Udostępnij go:

Inne popularne pojęcia

Bądź na bieżąco z wiadomościami ze świata wellness.
Zapisując się akceptujesz regulamin newslettera i naszą politykę prywatności.