Polska na Global Spa & Wellness Summit 2013!

GSWS 2013

Defining Moment. Pod takim hasłem odbył się w tym roku w Indiach (4-7 października) Global Spa & Wellness Summit. W spotkaniu wzięło udział około  400 liderów i ekspertów z 40 krajów świata, którzy zastanawiali się na rolą idei wellness w rozwoju globalnej turystyki. Po raz pierwszy w historii przedstawione zostały badania dotyczące rozwoju rynku wellness & spa na świecie.

Raport zatytułowany Global Wellness Tourism Economy został przygotowany przez nowojorską organizację badawczą SRI International na zlecenie Global Spa & Wellness Summit. Jego wyniki są bardzo optymistyczne i wręcz pokazują, że najbliższe lata to złoty wiek dla branży wellness.

Według danych SRI turystyka wellness rozwija się szybciej niż jakikolwiek inny sektor turystyki. W tej chwili jej wartość wyceniana jest na prawie 439 mld dolarów i do 2017 roku wzrośnie do 679 mld dolarów. Szacuje się, że ten sektor będzie rósł około 9% każdego roku i będzie większy o 50% niż w innych gałęziach turystyki.

GSWS 2013

Według specjalistów powodem tak dużego wzrostu są globalne zmiany w stylu życia społeczeństw. Potrzeba zachowania zdrowia oraz dobrej kondycji psychofizycznej staje się głównym powodem wyjazdów. „Przez dziesiątki lat, sama koncepcja wakacji kojarzyła się z nadmiarem: dużo jedzenia, picia, a zbyt mało snu. To powodowało, że wielu turystów po powrocie było w gorszym stanie zdrowotnym niż przed wyjazdem na wakacje – mówi Ophelia Yeung, autorka badań i dyrektor SRI International. „Te nowe badania wyraźnie pokazują, że coraz więcej osób wybiera takie miejsca wakacji, które pomogą im zachować zdrowie w czasie podróży. Rośnie też segment klientów, którzy wybierają konkretne miejsca, gdzie będą mogli wyłącznie poprawić swoje osobiste samopoczucie”.

Spa wciąż będą odgrywały ważną rolę w rozwoju całego rynku turystyki wellness.

Dziś 41% jego wartości generowane jest przez turystów spa. Jednakże raport jasno pokazuje, że 59% rynku nie jest powiązane ze spa. Zalicza się do niego wyjazdy do hoteli uzdrowiskowych, źródeł termalnych, eko-turystykę, centra jogi i fitness oraz wiele innych rodzajów aktywności, które pozwalają odzyskać życiową harmonię. Badania jasno też pokazują, że turystykę wellness przede wszystkim napędzają lokalni turyści. Ich podróże stanowią 84% wszystkich wyjazdów. Wydają też o 150% więcej niż inni turyści krajowi. Pochodzą głównie z krajów uprzemysłowionych i należą do klasy średniej: wyedukowanej i dobrze zarabiającej.

Europa w defensywie

W tej chwili są to głównie turyści z Europy i Ameryki Północnej (ponad 50% wszystkich podróży). Jednak tendencja się zmienia. Raport przewiduje, że w 2017 roku rynek będzie napędzany przede wszystkim przez turystów z Azji, Ameryki Południowej, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Dlatego już teraz kraje europejskie powinny bardziej angażować się zwłaszcza w Chinach i zachęcać turystów z tego regionu do przyjazdów na wakacje w Europie. Co ciekawe Polska ma bardzo duże szanse, aby skonsumować całkiem spory kawałek światowego tortu. Autorzy badań twierdzą, że w latach 2012–2017 będziemy na 7. pozycji wśród krajów europejskich z liczbą 3,5–5,5 miliona przyjazdów w celach wellnesowych.

Wellness poprawia światowe i lokalne PKB

Badania potwierdzają przekonanie wszystkich zebranych w New Delhi liderów, że wellness staje i będzie w przyszłości ważnym elementem światowej gospodarki. Już dzisiaj ten sektor turystyki zatrudnia bezpośrednio 11,7 miliona osób i generuje 1,3 biliona dolarów przychodów, co stanowiło 1,8 % całego światowego PKB w 2012 roku. Niektóre kraje takie jak Indie już dostrzegły w tym bardzo poważne źródło rozwoju i realizują kampanie promocyjne swojego kraju poprzez tematykę związaną z szeroko rozumianym well-being.

GSWS 2013

„Turystyka wellness przekształci turystykę całkowicie. Jest tyle sił w XXI wielu, które napędzają do tej zmiany m.in. wzrost chorób przewlekłych i bezprecedensowego stresu współczesnego życia  – prognozował w czasie szczytu Jean-Claude Baumgarten, były prezes i dyrektor generalny World Travel & Tourism Council. – To czego ludzie chcą doświadczać w czasie wolnym przechodzi ogromną zmianę wraz z pojawianiem się co roku milionów nowych miejsc, które zapewniają fizyczne, emocjonalne, duchowe i środowiskowe zdrowie połączone z możliwością przyjemnego spędzania czasu. Tego trendu nie możemy bagatelizować”.

Polski akcent

Tegoroczny szczyt był też ważny ze względu na obecność po raz pierwszy polskiej delegacji, która przygotowała dla uczestników specjalny raport na temat rynku wellness & spa w Polsce.  Nasz kraj reprezentował Arkadiusz Dawidowski, prezes Europejskiej Fundacji Spa oraz Monika Dawidowska, prezes firmy ForSpa. „Cieszę się, że Polska jest reprezentowana na Global Spa & Wellness Summit, ponieważ wasz kraj rozwija się bardzo dynamicznie. Mam nadzieję, że będę mogła go odwiedzić”  – stwierdziła Susie Ellis, założycielka wpływowego SpaFinder oraz prezes szczytu.

Zobacz galerię zdjęć z Global Spa & Wellness Summit 2013