Po raz pierwszy o polskim rynku spa na europejskim kongresie w Londynie

Ponad 300 delegatów z całego świata wzięło udział w europejskim kongresie Professional Spa & Wellness Convention 2013, który odbył się 24-25 lutego 2013 w Londynie. Jednym z zaproszonych na konwencję ekspertów był Arkadiusz Dawidowski, prezes Europejskiej Fundacji Spa, który przybliżył uczestnikom obraz polskiego rynku spa.

Professional Spa & Wellness Convention 2013 to najważniejszy europejski kongres, w którym biorą udział najbardziej wpływowi eksperci branży spa z całego świata. W tym roku do przygotowania 10 paneli tematycznych zaproszono aż 44 specjalistów. Wśród nich byli m.in. Andrew Gibson, główny dyrektor wszystkich spa sieci Mandarin Oriental Hotel Group, Jeff Matthews, prezes i dyrektor operacyjny Mandara Spa, Karina Stewart, założycielka kultowego Kamalaya Wellness Sanctuary and Holistic Spa Resort.

Duże zainteresowanie słuchaczy wzbudził zwłaszcza panel dotyczących wschodzących rynków spa takich jak Chiny, Indie, Rosja, Tajlandia i Polska. W czasie debaty eksperci z tych krajów przedstawili informacje na temat potencjału i możliwości rozwoju swoich rynków spa oraz problemów, z jakie w tych krajach występują i są przeszkodą w jego profesjonalizacji.  O sytuacji w Polsce opowiadał Arkadiusz Dawidowski, prezes Europejskiej Fundacji Spa (EFSPA) oraz dyrektor zarządzający ForSpa, który wygłosił prelekcję pt. Poland. Spa destination country in Central Europe.   – Po raz pierwszy w historii mogliśmy przestawić potencjał polskiego rynku spa na forum międzynarodowym wśród najbardziej wpływowych ekspertów ze wszystkich kontynentów. Polska wzbudziła ich duże zainteresowanie, ponieważ liczba naszych obiektów oraz wartość naszego rynku rośnie z roku na rok. Do tej pory większość z ekspertów nawet nie miała świadomości, że Polska bardzo dynamicznie rozwija się w tym sektorze globalnej gospodarki. Dziś ta wiedza jest już trochę większa i mam nadzieję, że dzięki udziałowi Europejskiej Fundacji Spa w tej konwencji, o Polsce będzie się mówić coraz częściej, ponieważ nasz kraj ma bardzo duże możliwości, aby stać się wiodącym rynkiem spa w Europie – podkreślił po kongresie Arkadiusz Dawidowski, prezes EFSPA.

Zobacz fotorelację