Zrozumieć potrzeby gości spa

21 kwietnia już po raz czwarty odbył się Europejski Kongres Spa. Tak jak rok temu wydarzenie zostało zorganizowane w ramach Kongresu LNE. Z tej okazji do Krakowa zjechali menedżerowi spa z całego kraju, którzy mieli okazję posłuchać ekspertów europejskiej branży wellness w jaki sposób efektywnie zarządzać biznesem.

Podczas oficjalnego otwarcia zgromadzonych gości powitali Agnieszka Wróblewska (LNE – organizator generalny) i Arkadiusz Dawidowski, prezes Europejskiej Fundacji Spa (organizator merytoryczny) oraz współwłaściciel firmy ForSpa Group. Tak jak obiecali na początku, uczestników czekał intensywny dzień wypełniony specjalistyczną wiedzą i inspirującym know-how, dzięki którym uczestnicy mogli spojrzeć na swój biznes z nowej perspektywy.

Pierwszy wykład poprowadził dr László Puczkó z Węgier, który jako autor globalnych analiz rynkowych w firmie doradczej RLA i ekonomista specjalizujący się w turystyce wellness przedstawił zgromadzonym badania na temat polskiego rynku. Dzięki niemu dowiedzieliśmy się, czego oczekują od nas klienci w Polsce i – co najważniejsze – o tym, że rynek spa notuje wzrost. Jednak aby wykorzystać pozytywny trend i sprowadzić do swojego ośrodka nowych klientów, trzeba zastanowić się kto jest naszym klientem jest i pod tym kątem dobierać strategie pozyskiwania klientów dla swojego spa.

Kolejna sesja kongresowa poświęcona była zarządzaniu. Mike Wallace, który przez 17 lat zarządzał 20 ośrodkami spa w sieci Danubius, opowiedział jakie są najważniejsze wskaźniki i w jaki sposób pomagają one w zwiększaniu zysków spa. Po tej lekcji matematyki przyszedł czas na dawkę inspiracji. Becky Woodhouse – właścicielka 8 salonów Pure Spa & Beauty w Wielkiej Brytanii (z planem na kolejne 17 punktów) w prosty i przejrzysty sposób przedstawiła 5 rad, które pomagają rozwijać biznes day spa.

Nie od dziś wiadomo, że siłą dobrego przedsiębiorstwa jest dobry zespół, nie inaczej jest w przypadku spa. O turkusowym modelu zarządzania i ludzkim podejściu do pracownika opowiadała Żaneta Poirieux – coach w biznesie i twórczyni warsztatów rozwojowych dla managerów. Swoimi radami w jaki sposób stworzyć dobry zespół pracowników w hotelu spa podzieliła się także Alla Sokolova, właścicielka sieci resortów inbalans group na Łotwie. Według niej najważniejsze jest, aby zespół podzielał wartości pracodawcy i podążał za jego wizją. Jej słowa potwierdziła Agnieszka Trafas właścicielka Hotel Wellness ProVita, która opowiedziała nam o tym, w jaki sposób wsłuchuje się w opinie każdego pracownika swojego hotelu oraz dlaczego takie podejście jest najlepszym sposobem na zbudowanie dobrej relacji. Piotr Ledworuch – dyrektor hotelu Heron Live Hotel przypomniał także o znaczeniu dobrej dyscypliny.

Charyzmatyczny Rahim Blak z agencji click community zatrudniającej ponad 80 specjalistów social media z pewnością wie wiele na temat relacji z pracownikami, ale podczas swojego niezwykłego wystąpienia zdradzał przede wszystkim tajniki mediów społecznościowych. Z niesamowitą dawką humoru wytłumaczył zgromadzonym dlaczego social media to najlepszy kanał sprzedaży, pozyskiwania nowych partnerów i rekrutacji. Nie zapomniał także o krótkim instruktażu jak zrobić perfekcyjne selfie!

Podczas ostatniego panelu przyszedł czas na dyskusję na temat roli zabiegów fizjoterapeutycznych w spa, którą poprowadziła Natasza Sallmann. Uczestnicy panelu – Adam Makowski z Dworu Mechelinki i Wojciech Cackowski z hotelu Hotel Villa Park Med&SPA przekonywali, że zabiegi manualne, fizjoterapetyczne są wpisane w DNA wellness i bez nich nie można na poważnie realizować oferty spa. Dlaczego? Bo dzięki nim możemy pomagać ludziom pozbyć się wielu problemów zdrowotnych i poczuć się naprawdę lepiej. A czy nie taki jest właśnie powód, dla którego tworzymy obiekty wellness & spa?

Uczestnicy EKSPA mogli skorzystać także z bogatego programu 37. Kongresu LNE i oferty targów, na których pojawiło się ponad 200 wystawców kosmetyki profesjonalnej. Kolejna edycja Europejskiego Kongresu Spa wiosną 2019 roku!

Zobacz relację wideo