Już 1 kwietnia odbędzie III Europejski Kongres Spa

Już po raz trzeci odbędzie się w Polsce Europejski Kongres Spa. Jest to najważniejsze w Polsce forum edukacyjne na temat rynku wellness & spa, na które zjeżdżają się czołowi specjaliści z całej Europy. W tym roku po raz pierwszy impreza zostanie zorganizowana w Krakowie, w ramach 35. Międzynarodowego Kongresu i Targów Kosmetologicznych LNE (1 kwietnia 2017). Wzorem najlepszych tego rodzaju imprez na świecie, pod jednym dachem hali EXPO Kraków, spotkają się profesjonaliści rynku wellness, beauty i spa, by wspólnie wymienić się swoją wiedzą i doświadczeniem na temat przyszłości branży.

Nie tylko pod tym względem tegoroczna edycja będzie wyjątkowa. W czasie kongresu zostaną poruszone najważniejsze problemy, od których zależy rozwój tego rynku usług. - Przewodni temat tej edycji to Innowacyjne strategie rozwoju spa, dlatego bardzo dużo będziemy mówić właśnie o różnego  rodzaju innowacyjnych rozwiązaniach, m.in. o najnowszym trendzie rynkowym jakim jest medical wellness czyli o połączeniu spa, wellness oraz medycyny integracyjnej. Oprócz tego bardzo dużo czasu poświęcimy podstawowym problemom związanym z zarządzeniem obiektami spa oraz projektowaniem tego rodzaju obiektów. Chcemy w ten sposób przybliżyć polskim managerom spa i dyrektorom obiektów najlepsze światowe praktyki, które pomogą rozwinąć tego rodzaju biznes w każdym obiekcie - mówi Arkadiusz Dawidowski, prezes Europejskiej Fundacji Spa, który przygotował program imprezy.

Wszystkie wykłady poprowadzą światowej sławy eksperci, którzy od wielu lat kształtują globalny rynek wellness & spa. Swój przyjazd zapowiedzieli:

• dr Franz Linser z Austrii, wizjoner rynku wellness i jeden z największych autorytetów branży; członek zarządu Global Wellness Summit
  • Nils Behrens z Niemiec, dyrektor zarządzający sieci hoteli i klinik Lanserhof, które opracowała własny koncept terapeutyczny LANS Med
  • Larisa Marinica ze Szwajcarii, Willow Stream w hotelu Fairmont Le Montreux Palace
  • Jean-Guy de Gabrica z Francji, konsultant spa oraz twórca światowej platformy edukacyjnej stworzonej przy Global Wellness Institute
  • Don Genders z Wielkiej Brytanii, światowej klasy autorytet w zakresie projektowania mokrych stref wellness (łaźnie, sauny)

oraz specjaliści z Polski, tacy jak: Anita Bajdalska, dr Jan Golba, dr n. med. Krzysztof Krupka, Zimowit Majewski, Ewa Nickel, Konrad Rubaszkiewicz, Rafał Szubstarski oraz dr Bartłomiej Walas.

Wszyscy uczestnicy Europejskiego Kongresu Spa będą mogli także wziąć udział w odbywającym się równolegle 35. Kongresie LNE, w tym w specjalnie przygotowanej sesji poświęconej masażowi wellness, która odbędzie się w niedzielę 2 kwietnia. - Ta część programu Kongresu LNE dedykowana jest zwłaszcza terapeutom pracującym w spa oraz managerom, ponieważ zostaną zaprezentowanie innowacyjne techniki masażu. Mogą się one stać nowymi atrakcyjnymi pozycjami w ofercie obiektów spa. Dlatego planując przyjazd do Krakowa najlepiej zaplanować sobie dwudniowy pobyt, aby skorzystać z oferty zarówno Europejskiego Kongresu Spa, jaki i Kongresu LNE. - podkreśla Rafał Długosz, wydawca branżowego magazynu LNE.

Organizatorami imprezy jest wydawnictwo LNE oraz Europejska Fundacja Spa. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęła Polska Organizacja Turystyczna oraz Stowarzyszenie Gmin Uzdrowiskowych RP.

Zapisy na www.kongresspa.pl

II Europejski Kongres Spa

Około 100 delegatów z Austrii, Polski, Rosji, Turcji, Węgier i Wielkiej Brytanii wzięło udział II Europejskim Kongresie Spa, który odbył się 26 marca 2015 w Warszawie. Wspólnie zastanawiali się w jaki sposób dynamicznie rozwijający się mega-trend wellness zmieni ofertę obiektów spa oraz czy kraje Europy Środowo-Wschodniej mogą stać się atrakcyjną destynacją wellness dla turystów z całego świata.