Światowy Dzień Wellness w Polsce

13 czerwca 2015 roku po raz pierwszy w Polsce będzie obchodzony Światowy Day Wellness (Global Wellness Day). Jego celem jest podniesienie świadomości, że wellness jest kluczem do długiego i dobrego życia oraz najlepszą profilaktyką zdrowia.  Partnerem akcji może zostać każda firma i instytucja, która identyfikuje się z filozofią wellness i zorganizuje bezpłatne warsztaty i spotkania na ten temat dla swoich klientów.

Światowy Dzień Wellness (Global Wellness Day) to międzynarodowa, społeczna akcja non-profit, którą stworzyła i zainicjowała w 2012 roku Belgin Aksoy, dyrektorka kreatywna znanego na całym świecie tureckiego resortu Richmond Nua Wellness Spa. Dziś ten ruch tworzą na wszystkich kontynentach Ambasadorowie Światowego Dnia Wellness, którzy promują w swoich krajach ideę tego globalnego święta. W Polsce został nim Arkadiusz Dawidowski, prezes Europejskiej Fundacji Spa i międzynarodowy konsultant wellness & spa.

Dlaczego taki dzień jest potrzebny?

Wszyscy chcemy być zdrowi, dobrze wyglądać i cieszyć się z życia zarówno w wymiarze fizycznym, jak i duchowym. Można zatem powiedzieć, że owo pragnienie dobrego życia (living well), czyli inaczej życia w stylu wellness, jest wspólnym marzeniem całej ludzkości. Skoro tak jest, to dlaczego nie ma jednego dnia w roku, który jest poświęcony temu wspólnemu celowi?” – tłumaczy Belgin Aksoy, twórczyni Światowego Dnia Wellness i społecznej organizacji Global Wellness Day.

Założeniem akcji jest więc przekazanie ludziom wiedzy na temat filozofii wellness, której celem jest osiągnięcie dobrego samopoczucia i zapewnienie długiego życia. A można to osiągnąć poprzez codzienną aktywność fizyczną, zdrową dietę i rezygnację ze złych nawyków i przyzwyczajeń.

Dlatego Światowy Dzień Wellness obchodzony ma być na całym świecie poprzez organizację bezpłatnych spotkań, które będą połączeniem ćwiczeń fizycznych, nauki o zdrowym odżywianiu i zajęć związanych z szeroko rozumianą profilaktyką zdrowia.

W jaki sposób można przyłączyć się do akcji?

Partnerem Światowego Dnia Wellness mogą zostać hotele spa, miejskie day spa, kluby fitness, studia jogi oraz inne firmy i organizacje, które tego dnia zorganizują dla swoich klientów bezpłatne warsztaty wellness. Wystarczy zgłosić swoją aplikację do Ambasadora Światowego Dnia Wellness w Polsce. Za uczestnictwo w projekcie nie są pobierane żadne opłaty.

„ Ten dzień to wspaniała okazją, aby cały świat wellness & spa połączył się przy realizacji społecznej i ważnej misji. Miliony ludzi potrzebują bowiem jedynie inspiracji, żeby zmienić swoje życie i zbudować zdrową przyszłość. Światowy Dzień Wellness jest właśnie taką inspiracją. Dlatego jego hasło brzmi – Jeden dzień, który może zmienić całe życie” – mówi Arkadiusz Dawidowski, polski Ambasador Global Wellness Day.

Więcej informacji:

www.swiatowydzienwellness.org (polska strona projektu)

www.globalwellnessday.org (angielska strona projektu)